24 Ağustos 2009 Pazartesi

direnç

büyüklerimiz gerekli gördüğünden bir eğitime yollamışlardı beni "yönetim olgunluğu" adında, oradaki gerçekten değer verdiğim yöneticilerimiz sohbet ederken bir şey geldi aklıma.

ilişkideki direnci nasıl yönetebiliriz?

fizikte basit bir formül vardır;

V = I x R

  • V= gerilimi ifade eder (Volt)
  • I= akım (amper)
  • R ise direnç (ohm)

yani gerilimi arttıran iki faktör akım ve direnç.

hayata benzetirsek; iki (gerçek ya da tüzel) kişi arasında ne kadar "yoğun" bir ilişki (akım) olursa, gerilim de o kadar artar.

aynı şekilde kişiler arasındaki "direnç" de söz konusu gerilim ile doğru orantılı. yani direnç arttıkça gerilim artıyor.

bilinen en önemli verilerden birisi de söz konusu direnci gösteren bir motor ya da benzeri bir ekipman gerekliliği ki "iş" ya da "değer" aslında bu motorun hareketinden kaynaklanıyor.

ve yine biliyoruz ki hem pilin (enerji kaynağı) hem de motorun (direncin) iki kutbu var: (-) ve (+)
  • ilk ders; (-) kötü ya da yanlış bir şey değildir. iki pozitif kutup hiç bir şey çalıştıramaz.
  • ikinci ders; direnç karşılıklıdır ve gereklidir. yoksa enerji kaynağı kısa devre yapar ve enerji heba olur gider.
  • üçüncü ders; yoğun ilişkilerde gerilimi arttıran şey dirençtir. ve demin dediğmiz gibi bu tek bir kutup (görüş) ile olacak bir şey değildir.
Dolayısı ile "negatif" motoru döndürmek için gerekli evet, ama direnç sadece negatif tarafın varlığı ya da gücü ile olan bir şey değil. aslında her iki tarafın eşit derecede gösterdiği bir güç.

Bir de; doğruları söyleyenler neden negatif kutup oluyor? her halde motoru döndürmek için gerekli olan elektronların bu kutuptan gelmesi sebebi ile.

Yani değerli dostlar, negatif kutup olmazsa motoru döndüremezsiniz. günümüzde hızla soyu tükenen ve tüketilen bu kutuba sahip çıkmak önemli gibi geliyor bana. ne dersiniz? yoksa körler ve sağırlar birbirlerini alkışlamaya devam edecek...

Sevdiğim bir söz; "körlerin ülkesinde tek gözlü olan kral olur"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder